En Español

Wydarzenia:

27.10.2012 Koncert Aloszy Awdiejewa „Co gra w słowiańskiej duszy”

Znany aktor kabaretowy, od wielu lat zwiazany z legendarna „Piwnica pod Baranami”

Wieczór poswiecony twórczosci Bruno Schulza

FORUM oraz Wydawnictwo SEFARAD EDITORES zapraszaja na wieczór poswiecony twórczosci Bruno Schulza, w zwiazku z publikacja  najnowszego wydania „Sklepów Cynamonowych” tego autora. Po prezentacji ksiazki zapraszamy na obejrzenie spektaklu opartego na tekstach Bruno Schulza w wykonaniu aktorów Teatru Zywila, rezyserowanego przez  Zywile Pietrzak. Wieczór zamyka  Tydzien Ksiazki Zydowskiej  w Casa Sefarad-Israel.

Po spotkaniu zapraszamy na  kileliszek wina i poczestunek.
9 luty godz.19.00 , Palacio de Cañete,c/ Mayor 69  Madrid

Wigilia w Teatrze

Drodzy czlonkowie i sympatycy Forum
Jak co roku u progu swiat Bozego Narodzenia, mamy przyjemnosc zaprosic na wyjatkowy wieczór, którego charakteru nie mozna okreslic zupelnie jednoznacznie.
Teatr? ¿Wspólna kolacja? ¿Spotkanie swiateczne? Tak, wszystko to czeka na was 17 grudnia.
W tym roku uswietni nasza Wigilie zespól muzyczny z Polski z repertuarem starych, ale niesmiertelnych piosenek polskich z okresu miedzywojennego, które wszyscy znamy, kochamy i chetnie spiewamy . Zaprosimy publicznosc do wspólnego spiewania (rozdamy teksty piosenek).
Koncertowi towarzyszyc bedzie projekcja fragmentów filmów polskich (z wyjasnieniami po hiszpansku). Po spektaklu tradycyjnie podzielimy sie Oplatkiem.
A po Oplatku zapraszamy na kolacje: podamy specjaly kuchni polskiej przygotowane przez najbardziej uzdolnionych kulinarnie czlonków Zarzadu Forum, w doborowej kompanii dobrego wina czerwonego Rioja i Somontano, i bialego Rueda. I tak jak w latach poprzednich nie zabraknie tez okazji do tanca. Nie ma ograniczenia czasowego, wiec bawimy sie nawet do switu.
Czekamy na Was, mlodzi cialem i duchem. Zarzad Forum.
Sobota 17 grudnia 2011 o 20:00 .
Teatro Réplika. C/Justo Dorado nº 8, Madrid. Metro: Guzmán El  Bueno.
Cena: 20 €/ Czlonkowie Forum i mlodziez legitymujaca sie Carné Joven: 15 €.
Ilosc miejsc ograniczona. Rezerwacje do 14 grudnia, tel 622 576 777 (Ewa) lub info@asociacionforum.org

XIV Wiosenny Piknik z okazji Dnia Dziecka oraz kończącego się Roku Szkolnego 2010/2011 Polskich Szkół Forum. Spotkamy się jak zwykle w Parku Naturalnym "La Panera" (w tym samym miejscu co w roku ubiegłym) w niedzielę 29 maja 2011r.
* Piknik rozpocznie marsz rodzinny – konkurs „Na szlaku przyrody”, z inicjatywy Ambasady RP i z udziałem Klubu Olimpijczyka „Dyskobol”. Główną nagrodą dla zwycięskiej rodziny będzie imponujący tort. Dla dzieci przewidziane są również gry i zabawy z niespodziankami.
Organizatorzy będą obecni na miejscu już od godziny 09:00h. Zachęcamy więc do jak najwcześniejszego dołączenia do nas całymi rodzinami i z aprowizacją.
Zapewniamy miłą atmosferę i udany wypoczynek na świeżym powietrzu.

Kantakt telefoniczny: Ewa Regner 659.498.330

* W razie deszczu przenosimy imprezę na następną niedzielę, 5 czerwca.

Tradycyjny Bal Karnawałowy 2011

W Asador Los Condes, 19.02.2011 o godz. 21:00
W programie: koktajl powitalny, kolacja, zabawa i bufet do 4:00. Tańce, licytacja, konkursy i wiele innych atrakcji. Przyjmiemy z wdzięcznością przedmioty podarowane na licytację. Uzyskane fundusze zostaną przeznaczone na statutowa działalność Hiszpańsko-Polskiego Stowarzyszenia Kulturalnego FORUM.

Rezerwacje najpóźniej do 15 lutego poprzez wpłatę na konto Stowarzyszenia BSCH 0049 1803 53 211030471, podając nazwiska uczestników. Cena 75€ od osoby, 65€ członkowie Forum, 60€ młodzież studjująca.

Asador los Condes, Avda. de La Victoria 7, Ctra. de A Coruña km 12,5

Największa impreza muzyczna w Madrycie , na której wystąpią polskie i hiszpańskie grupy rockowe.

XIX Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przed nami!

Będziemy zbierać pieniądze NA ZAKUP SPRZĘTU DLA DZIECI Z CHOROBAMI UROLOGICZNYMI I NEFROLOGICZNYMI

Data Finału: 9 stycznia 2011 r. (niedziela) Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra na całym Świecie. Jak co roku zagra również w Madrycie .

Europejskie Stowarzyszenie Studentów „Victoria” wspólnie z Hiszpańsko-Polskim Stowarzyszeniem Kulturalnym „FORUM” i Teatrem Replika zapraszają do wspólnej zabawy i kwestowania.

Organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji: dla dzieci konkursy plastyczne, konkursy na najlepsze hasło- rymowankę, loterie fantowe, przedstawienie teatralne „El viaje de Alegría y Duendín” i wiele innych niespodzianek.

Już od 16-tej w restauracji HALIFAX - ALCORCON Polacy i Hiszpanie będą mogli uczestniczyć w dobrej zabawie, koncertach oraz aukcjach, w których podczas licytacji będzie można wylicytować koszulki zawodników REAL MADRID dostarczonych przez Jerzego Dudka, koszulka olimpijska z Pekinu od Cezarego Staniszewskiego, autograf Adama Małysza i dzieła polskich i hiszpańskich artystów mogą tego dnia osiągnąć swoją cenę i wymknąć się spod kontroli!!!

Konferansjerem XIX Finału WOŚP będzie Conrado Moreno - uczestnik programów Europa da się lubić, Taniec z gwiazdami oraz Gwiazdy tańczą na lodzie

PRZYŁĄCZ SIĘ DO ORKIESTROWEGO GRANIA.

ORGANIZATORZY: EUROPEJSKIE STOWARZYSZENIE STUDENTÓW „VICTORIA”, HISZPAŃSKO-POLSKIE STOWARZYSZENIE KULTURALNE „FORUM”, TEATR REPLIKA - MADRID.

ZESPOŁY MUZYCZNE: LOCAL 55, METRONOM, HELLSFIRE

Bal Charytatywny na rzecz ofiar trzęsienia ziemi w Haiti.

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej i Hiszpańsko-Polskie Stowarzyszenie kulturalne FORUM mają zaszczyt zaprosić na bal, który odbędzie się w salonach Ambasady w piątek 12 lutego 2010r. o godz. 21:00.

Zebrane fundusze przekazane zostaną ofiarom trzęsienia za pośrednictwem “Caritas Polska”.

Ze względu na ograniczoną ilość miejsc konieczna jest wcześniejsza rezerwacja,do 8 lutego. Dodatkowe informacje: Iga, tel.: 617370991

Koncert kolęd polskich i hiszpańskich

Piątek, 18 grudnia 2009, o godz. 20:00

W programie: J.S. Bach, F. Nowowiejski,
E. Torres, Warszawska Tabulatura…
Organy: Marta Misztal Bloch

Kościół Calatravas, Alcalá 25 (metro Sevilla)

Wolne Zgromadzenie Zwyczajne członków Hiszpańsko-Polskiego Stowarzyszenia Kulturalnego FORUM odbędzie się w sobotę 30 maja 2009r. o godz. 17,00 w naszej Polskiej Szkole Forum:
CEIP “Miguel Hernández“ situado en la calle General Romero Basart nº 88 en Madrid-Aluche.

Z okazji dwudziestej rocznicy śmierci wybitnego poety polskiego Józefa  Łobodowskiego, ktory mieszkał i tworzył w Madrycie w latach 1943-1988, Stowarzyszenie Forum odsłoniło tablicę pamiątkową w barze, gdzie często bywał i pisywał poezje. Café Bar ANJUPE znajduje się w Madrycie na ulicy Gaztambide nr. 59.

"En este lugar, a sólo unos pisos y pasos de su modestisima residencia, el gran poeta polaco Józef Łobodowski (1909-1988) pasaba sus tristes horas de soledad en magnifica y siempre agradecida compaña del vino tinto español que tanto alimentaba su alto espíritu creador de la inolvidable poesía polaca.

Y aquí la urna de sus cenizas despidió para siempre a su apreciada y querida España.

Madrid, 23.10.2008"

Informacje:

Obóz językowo-krajoznawczy dla młodzieży od 14 do 17 lat oraz Szkoła Letnia dla studentów, organizowane przez Krakowski Oddział "Wspólnoty Polskiej".

Szczegółowe informacje i formularze do pobrania na stronie: www.swp.krakow.pl

alosza

Picnic Forum powiększ mape